Történetünk

Barátságunk közös egyetemi éveink alatt kezdődött. A fizika szaknak hála, elsajátítottunk egy egyedi szemléletet a világ működéséről és a benne felmerülő problémák, kérdések megoldásáról. Mindemellett mindenkinek a saját személyisége és gondolkodásmódja is tovább formálja ezt a látásmódot. A természettudomány különböző területeivel foglalkoztunk már szakdolgozat és további kutatási témák kapcsán, például relativitás elmélettel, spektroszkópiai mérési módszerekkel, hálózatelmélettel. Ezeken túl erős közös érdeklődési pont a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek, fejlődésének szépsége és a fejlődésében való részvétel izgalma.

Mivel őszinte érdeklődéssel és nyitottsággal tekintünk ezekre a témákra, szabadidőnkben is gyakran foglalkozunk érdekes matematikai problémákkal, vagy a világ természetes működésének részleteivel, mint például az evolúció matematikája.


A közös munkát kreativitást és kitartást igénylő fizika versenyeken való részvétellel kezdtük, majd kedvtelésből végzett önálló AI és matematikai projektekben folytattuk. 2020 nyarán egyikőnk lehetőséget kapott egy mesterséges intelligenciát felhasználó feladat elvégzésére, de szinte azonnal bevonásra került az egész csapat. Egy esettanulmány és egy demonstrációs célokat szolgáló AI elkészítése alatt megtapasztaltuk a közös munka szépségét, illetve hogy mennyire hatékonyak, agilisak és motiváltak vagyunk együtt.

2021 tavaszán megalapítottuk közös cégünket: a StatCog Informatikai Kft.-t. Olyan belső dinamikát dolgoztunk ki, melyben mindannyian hatékonyan tudunk dolgozni, flexibilisen allokáljuk a feladatokat, szem előtt tartva az egyén képességeit és fejlődését.

Aktuálisan futó projektjeink mellett nyárra elkészült az arculatunk, Kratochwill Ferenc designer segítségével. Koncepciója, a koncentrikus körök mint egy bolygórendszer vagy optikai rendszer harmóniája, a szem, kamera és fókuszálás szimbóluma. A spirál az aranymettszés arányait követve a Fibonacci spirál, a legrégebben ismert fraktál. Egy szabályt skálafüggetlenül tartalmazó struktúra, ami elég nagyra növelve bonyolultnak tűnhet mégis egy egyszerű szabállyal leírható.

Aktuális vagy eddig elkészült projektjeinket és megoldásainkat megtekintheted a megoldások oldalon.